Wat is hosting?

Oké jij wilt dus een website! Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee zult moeten houden. Zoals het aanschaffen van een domeinnaam of webadres, dit is de naam van je website en kan bijvoorbeeld als volgt worden weergegeven: www.mijn-wow-website.nl. Hoe belangrijk een domeinnaam is leggen we graag aan uit in het artikel domeinnaam. Naast dat je een domeinnaam hebt moet je ook een ‘plek’ hebben om jouw website op het internet te plaatsen.
Wanneer je een website vergelijkt met een digitaal kantoorpand, dan is jouw domeinnaam enkel het adres en dan is de server daadwerkelijk het kantoor waarin gewerkt wordt. Het aanbieden van deze ruimte heet webhosting en gebeurt op een speciale computer genaamd server. Er zijn meer dan honderden bedrijven die dit aanbieden. Waar moet je beginnen en wat past bij jou?
Waarvoor heb je hosting nodig
Hierboven natuurlijk al kort beschreven, maar zodra je een website wilt hebben zal je een hostingspakket moeten afnemen bij een van de vele hostingaanbieders of bij een partij die je website beheert en/of bouwt. In principe kan je zelf ook hosting inregelen door een server thuis te realiseren, maar dan zal je server (computer) 24/7 aan moeten staan en verbonden moeten zijn met het internet om altijd bereikbaar te zijn. Verder is dit zeer technisch om in te regelen en totaal niet gebruikelijk, dus dit laten we voor nu in deze blog even los.
Een website is opgebouwd uit veel data, dit komt omdat een website doorgaans is ‘geschreven’ in heel veel regels programmeertaal om de website werkend te krijgen. Daarnaast wordt een groot gedeelte van de ruimte van veel websites ingenomen door bijvoorbeeld afbeeldingen en video’s. Al deze data moet natuurlijk opgeslagen worden, dit gebeurd op een server. De dienst voor het opslaan van al deze data op een server noemen we dus hosten. Via een website is de informatie op de server toegankelijk.
Wanneer iemand dus jouw website wil zien, zal hij of zij in de browser (bijvoorbeeld Google Chrome) jouw domeinnaam intypen. Hun computer zal dan een connectie leggen met de server waarop jouw website staat. Jouw website wordt dan weer via de browser getoond op hun computerscherm, mobieltje of tablet.
Verschillende soorten webhosting
Er zijn verschillende manieren om je website te hosten. Doordat webhosting op verschillende manieren kan hebben wij hieronder een aantal van de meest voorkomende vormen opgesomd met een korte uitleg.
Shared hosting
Shared HostingWat het meest voorkomt is shared hosting (gedeelde hosting). De naam zegt het al, je deelt als het ware de server ruimte met andere gebruikers en hun websites. Dit maakt het hosten vooral voordelig. Voor veruit de meeste website is deze vorm van hosten meer dan prima geschikt. Natuurlijk zit er ook een nadeel aan deze vorm van webhosting. Doordat je de ruimte binnen de server deelt met andere websites kan het verkeer op deze andere websites invloed hebben op de snelheid en dus prestaties van jouw website. Wanneer je bij een hostingbedrijf een hostingpakket afneemt gaat het doorgaans om shared hosting.
Vaak bieden hostingbedrijven verschillende pakketten aan. Wanneer je een grotere website wilt realiseren dan vraagt dit ook doorgaans om meer ruimte op de server. Dan zal je dus ook meer opslag moeten inkopen.
In sommige gevallen kan het zijn dat je meerdere websites online wilt hebben op jouw hostingpakket. Voor een website met een contentmanagementsysteem (CMS) zoals WordPress heb je dan een database nodig. Wanneer je van plan bent meerdere websites online te zetten op je server in combinatie met een CMS, dan zal je dus een hostingpakket moeten kiezen met meerdere databases. Vaak kost dit net weer iets meer.
VPS
Wanneer je toe bent aan meer professionaliteit dan kan een Virtual Private Server (VPS) uitkomst bieden. Je koopt of huurt dan een vast stukje van de server in, hierdoor hebben andere die gebruik maken van dezelfde server geen invloed op jouw stuk van de server en hebben dus geen invloed op de prestaties van jouw website. Doordat je hierbij je eigen deel van een server beheert kunnen vaak betere prestaties worden behaald. Zo bepaal je zelf hoe je de server inricht en welke besturingssysteem hierop wordt geïnstalleerd om de server te besturen, enorm veel vrijheid dus. Houd er wel rekening mee dat deze manier van hosten vraagt op een stuk technische expertise en een stuk duurder is dan shared hosting. Tegen extra betaling bieden hostingbedrijven vaak aan om de server voor jou in te richten en te onderhouden.
Dedicated hosting
Waar je bij VPS een gedeelte van de server koopt of huurt, doe je dit in zijn geheel bij Dedicated hosting. De volledige server is dan in jouw bezit. Dit is voor de grootgebruikers onder ons en vraagt echt om veel kennis en expertise. We geeft deze vorm van webhosting volledige vrijheid.
Managed hosting
Wanneer je de behoefte hebt aan alle eigenschappen van dedicated hosting, maar niet bezit over de expertise, dan kan je het beheer vaak inkopen bij de partij die ook het hostingsproces aanbiedt. Zonder technische kennis en veel ervaring ben je dan toch in het bezet van een eigen server. Dit gebeurd bij de vaak grotere bedrijven die zelf geen ICT-afdeling hebben.
Reseller
Sommige bedrijven zijn een tussen partij voor klanten als het gaat om webhosting. Zij kopen zelf een (gedeelte van een) server in en verdelen dit onder hun klanten. Dit lijkt erg op shared hosting, maar het bedrijf dat dit afneemt heeft veel vrijheid en kan zelf webhosting doorverkopen aan klanten en het aanspreekpunt voor hen zijn.
Installeren van een CMS-pakket op de server.
Wanneer je ruimte via een webhoster heb ingekocht, kan je een content management systeem installeren op de server. Veel webhosting bedrijven bieden de mogelijkheid om WordPress te instaleren op de door jouw gehuurde server. WordPress geeft jou de mogelijkheid om eenvoudig veel content (teksten, afbeeldingen, filmpjes etc.) op jouw website makkelijk te beheren. Wat dit voor jou kan betekenen leggen we graag uit in het artikel over WordPress.
Wanneer je een eigen domeinnaam hebt, dan is het vaak handig om ook een bijpassend mailadres te hebben (bijvoorbeeld jouw.naam@mijn-wow-website.nl). Dit staat doorgaan professioneler dan een mailadres van Google of Hotmail. Wanneer je mailt stuur je eigenlijk een stukje data, ook dit moet ergens worden opgeslagen. Bij het afnemen van een hostingpakket zitten vaak ook een aantal mailboxen. De hoeveelheid mailboxen is doorgaans afhankelijk van het bedrag dat je maandelijks betaald en het pakket dat je hierbij afneemt.
Hosting bij Wowweb.nl
Bij Wowweb hebben we ervoor gekozen om jou als klant wat betreft hosting volledig te ontzien. Wij regelen voor jou de hosting voor optimale prestaties en schaffen desgewenst ook een domeinnaam voor je aan. Dit allemaal voor een vast bedrag per maand. Zo heb jij geen omkijken naar dit technische aspect van de website en kan jij je volledig richten op bijvoorbeeld ondernemen. Heb je al een domeinnaam bij een andere hostingpartij? Geen probleem wij hebben veel ervaring met het verhuizen van domeinnamen. Nog vragen over hosting? Neem gerust contact op.