WordPress Gutenberg Editor

WordPress lanceerde vorig jaar WordPress 5.0, dit samen met hun nieuwe editor Gutenberg. Inmiddels zijn we een jaar verder en vertellen we jou graag hoe deze nieuwe editor werkt.

Als een website eenmaal is ontworpen en gebouwd, dan is het natuurlijk fijn als de website achteraf eenvoudig kan worden aangepast wanneer jij dit wilt. We hebben het dan over bijvoorbeeld het plaatsen van nieuwe afbeeldingen, teksten of gehele pagina’s, de zogenoemde content. 

Het aanpassen van content op je website kan door het aanpassen van de code waarin de website is gebouwd. Dit is vaak een technisch verhaal en vraagt vaak om een specialist met veel ervaring en kennis van de betreffende code. Gelukkig zijn er vele handige alternatieven die het makkelijk maken om een website eenvoudig aan te passen. Het aanpassen van de website gaat dan via een contentmanagementsysteem (CMS). Hieronder een kort lijstje van de bekendste contentmanagementsystemen die veelvuldig gebruikt worden:

  • WordPress 
  • Joomla! 
  • Drupal

WordPress is vandaag de dag veruit het meest populaire CMS dat gebruikt wordt om websites te beheren en content aan te passen. Meer dan 75% van de websites met een CMS maken gebruik van WordPress. Dit heeft uiteraard een reden, WordPress is erg gebruiksvriendelijk en door de populariteit maken veel ontwikkelaars plugins en is het daardoor makkelijk uit te breiden en te koppelen aan verschillende systemen. 

WordPress bestaat alweer meer dan 15 jaar en hebben onlangs een nieuwe editor toegevoegd met de komst van WordPress 5.0. Het gaat hier om de nieuwe editor Gutenberg. In deze weblog vertellen we je graag meer over de nieuwe editor en wat dit voor jou kan betekenen. 

Wat is een editor?

De editor binnen het CMS is het stuk waar je daadwerkelijk de teksten en de foto’s binnen het CMS kan aanpassen. Op de betreffende webpagina waar je wijzigingen op wilt doorvoeren kan via de editor teksten en afbeeldingen worden aangepast of worden toegevoegd.    

De klassieke WordPress editor

Voorheen ging dit bij WordPress altijd via de klassieke editor. Een eenvoudig veld waarin teksten kunnen worden getypt en eventueel afbeeldingen kunnen worden geüpload. Van oudsher was WordPress enkel bedoeld voor het mensen die een blog wilde bijhouden. Het eenvoudig toevoegen van teksten was dan vaak al voldoende. Tegenwoordig wordt WordPress gebruikt voor allerlei soorten websites met verschillende doelen. Doordat steeds meer website veelvuldig gebruik maken van afbeeldingen, video’s en andere vormen van media hebben de ontwikkelaars van WordPress het roer omgegooid en een geheel nieuwe editor gemaakt om zo met de tijd mee te gaan.   

De Gutenberg editor

Met de komst van de Gutenberg blokeditor heeft WordPress een geheel nieuwe ‘look and feel’. Met deze nieuwe editor werk je vanaf nu met een blokkensysteem. Mocht je ervaring hebben met de klassieke WordPress editor, dan kan dit even een shock zijn. Door te werken met blokken met verschillende functionaliteiten is de nieuwe editor echter extreem flexibel. Met de verschillende blokken kan je eenvoudig content toevoegen en opmaken zonder al te veel technische kennis. 

Waar voorheen alle verschillende soorten content in één veld werd geplaats kan nu verschillende soorten content in aparte blokken worden geplaatst. Op deze manier is het eenvoudiger om een degelijk ontwerp door te voeren op je webpagina. Zo maak je bijvoorbeeld eenvoudig een apart blok voor een afbeelding en een apart blok voor je tekst. De blokken zijn vervolgens onderling eenvoudig te verschuiven en naar wens te bewerken. De nieuwe editor laat tevens in een oogopslag zien hoe de content wordt weergeven op jouw website. 

Je kan eenvoudig gebruik maken van verschillende blokken, hieronder een opsomming van de meest gebruikte blokken:

  • Koptekst
  • Paragraaf
  • Afbeelding
  • Galerij
  • Kolommen 
  • Lijst

Wanneer je bijvoorbeeld een paragraafblok creëert kies je zelf het lettertype (font) dat jij wenst. De opties in dit blok zijn gelijk aan de basis van een standaard tekstverwerker. Kies eenvoudig de achtergrondkleur, grootte en maak het lettertype cursief of bold. Elk soort blok heeft een eigen werkbalk met verschillende opties. 

Een ander voordeel door te werken met de blokeditor is dat een eenmaal gecreëerd blok herbruikbaar is. Dit is enorm handig en vooral tijdbesparend. Wanneer een blok is gecreëerd met bepaalde content en specifieke instellingen, kan dit betreffende blok worden opgeslagen. Op andere webpagina’s kan dit blok dan eenvoudig worden ingevoegd. Hiermee win je dus tijd en behoud je een eenduidige structuur. 

Verder is het nog steeds mogelijk om zelf code toe te voegen aan de blokken. Doorgaans gebeurt dit in de programmeertalen HTML, CSS of PHP. Zo is jouw website altijd geheel aanpasbaar en zijn de mogelijkheden eigenlijk oneindig. Dit doe je door bijvoorbeeld eenvoudig een blok ‘HTML’ aanmaken of per blok de geavanceerde instelling te openen.  

Er bestaan ook blokeditors van derden. Sommige hiervan zijn al enige jaren in gebruik. Nu WordPress zelf een blokeditor heeft ontwikkeld is het in vele gevallen overbodig om een (betaalde) editor van andere partijen te gebruiken. Enkele partijen zijn wel bezig met het integreren van hun blokeditor met de blokeditor van WordPress, dit geeft jou als gebruiker nog meer mogelijkheden.

Verder zijn er nog een tal van andere nieuwe mogelijkheden die het werken met deze nieuwe editor gewoon erg aangenaam maken. Zo kan met één klik in de werkbalk het blok worden gedupliceerd. Verder staan de blokken die je het meest gebruikt bovenaan en zijn dus makkelijk terug te vinden. Staat je favoriete blok er niet snel genoeg tussen, roep dan een blok eenvoudig op door het gebruik van shortcodes (bijv. /afbeelding). Een blok gecreëerd die je tijdelijk niet op je website wilt, maar toch bewaren? De werkbalk van elk blok geeft de mogelijkheid om een blok (tijdelijk) te verbergen. Dit is slecht een greep uit de vele nieuwe mogelijkheden. 

Meer informatie?

Mogelijk is de nieuwe editor voor jou nog te veel van het goede, gelukkig blijft de klassieke editor voorlopig nog even bestaan. Bij Wowweb.nl zijn we wel al overgestapt op de Gutenberg editor. Dit geeft onze klanten de mogelijkheid om eenvoudig zelf hun pagina’s aan te passen of te creëren. Tot nu toe hebben wij alleen nog maar positieve ervaringen met deze blok-editor. Meer vragen over de Gutenberg editor of over WordPress? Neem gerust vrijblijvend contact op. 


Website nodig?

Vragen over dit artikel of hulp of benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op.

CONTACT

Betere digtale ervaring?
let’s do it!

GRATIS OFFERTE
ONZE PAKKETTEN